Leidinggevende, hoe kom je aan bevlogen personeel?

De impact van een leidinggevende op de betrokkenheid en het welbevinden van het personeel bedraagt ongeveer 70 procent! Leidinggevenden spelen een kritieke rol in de duurzame inzetbaarheid van werknemers. Het geven van aandacht aan je medewerkers is belangrijk, want die aandacht leidt tot bevlogenheid. Maar hoe doe je dat als je als leidinggevende eigenlijk te weinig tijd hebt om uit te vinden wat medewerkers willen?

Ik heb een tijdlang de perfecte leidinggevende gehad, ja echt. Ze stelde op de juiste momenten kritische vragen die me aan het denken zetten. Tegelijkertijd wist zij zelf ook verder te gaan met haar eigen werkzaamheden en de werkprocessen binnen het bedrijf. Ze kende mij heel goed en wist precies wat ik nodig had om de volgende stap te maken in mijn carrière. Om die inschatting te kunnen maken heeft een leidinggevende aandacht nodig voor de medewerker. Aandacht is de olie die de machine draaiende houdt en aandacht leidt tot bevlogenheid.

Laura
Neem Laura, 32 jaar. Sinds een jaar is ze werkzaam bij het bedrijf waar ze tijdens haar studie al stage liep. Ze was bevlogen, ze vond haar werk leuk. Na een paar maanden sloeg echter de twijfel én daarbij ook de verveling toe. Word ik genoeg uitgedaagd in mijn werkzaamheden? Wat wil ik precies? Past het werk dat ik doe wel echt bij mij? Laura wist niet goed wat ze met haar twijfel aan moest. Ze miste de aandacht van een leidinggevende die haar de bevlogenheid in haar werkzaamheden terug kon geven. De persoon die haar binnen het bedrijf zou kunnen adviseren over haar twijfel, zat klem tussen de benodigdheden van de medewerkers en de eisen van de werkprocessen binnen het bedrijf en kon haar daarom niet goed helpen. Hoe ga je hier als leidinggevende mee om? Het antwoord hierop is stap 1 van duurzame inzetbaarheid: de medewerkers. Wat kunnen zij en wat willen ze?

Boekwinkel
Als voorbeeld neem ik een boekwinkel. Als boekwinkel kun je zelf bepalen wat er aan boeken in de schappen komt te liggen om je medewerkers vervolgens de opdracht geven die boeken te verkopen. Maar als je ervoor wil zorgen dat je medewerkers hun werk met bevlogenheid doen, kun je het ook anders aanpakken: je laat de medewerkers bepalen wat er in de winkel komt te liggen. De reislustige medewerker maak je verantwoordelijk voor het thema ‘reizen’, de kookfanaat laat je bepalen welke kookboeken er worden verkocht, enzovoort. Als leidinggevende geef je hiermee een signaal af aan de medewerkers: ‘Als jij in dit product gelooft, dan kun je het verkopen’.

Vertrouwen
Je kunt je voorstellen dat bovenstaande aanpak enorm succesvol is en leidt tot bevlogenheid bij de medewerkers. Je bevredigt hiermee hun basisbehoeften: ze voelen zich verbonden met het product en met hun werk, ze krijgen autonomie en het vertrouwen van de leidinggevende en ze voelen ze zich verantwoordelijk. Deze aanpak zorgt daarnaast voor uitdaging voor de medewerkers: iets wat een belangrijke rol speelt, het houdt het werk interessant. Zo nu en dan moeten mensen zich als het ware even kunnen uitrekken. Als leidinggevende is het hierbij wel belangrijk om je medewerkers goed te begeleiden. Mensen moeten het gevoel hebben dat ze fouten mogen maken. Voelen ze zich niet veilig, dan komen ze ook niet uit hun comfort zone. Het kennen van je personeel is hierin cruciaal!

Tijd vergeten
Vaak begin ik mijn eerste coachingsgesprek met de volgende vragen; ‘Herinner je je de laatste keer dat je de tijd vergat toen je met iets bezig was? Waar was je toen mee bezig en wat maakte dat je de tijd vergat?’ Het antwoord op dit soort vragen kunnen je helpen om de bevlogenheid in je werk terug te vinden. Wat vond je zo leuk aan hetgeen dat je deed? Als je werk hebt dat bij je past, dan kun je het heel lang volhouden. Bevlogen mensen hebben een betere gezondheid en daarnaast werkt hun bevlogenheid aanstekelijk voor het andere personeel. Een win-win situatie. Lukt het je als leidinggevende je medewerkers iets te laten doen wat ze leuk vinden en kun je ervoor zorgen dat ze hun doelen bereiken, dan krijgen ze het gevoel dat ze boven zichzelf uitstijgen, alsof ze vliegen: een heerlijk gevoel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.