Help jezelf en je personeel op de juiste plek te komen

 

Waarom ook jij aan duurzame inzetbaarheid moet denken

Lees deze blog goed, want ‘duurzame inzetbaarheid’ gaat iedereen aan! Het gaat namelijk over jou en de toekomst van jouw loopbaan, ongeacht je leeftijd of loopbaanfase en hetzelfde geldt voor jouw collega’s of werknemers. Deze term en het toepassen ervan kan ik je uitleggen met behulp van de zogenoemde MCA meting en Profile Dynamics analyse die wij gebruiken tijdens onze sessies en masterclasses, maar daar draait het niet om. Je komt namelijk niet voor de test, je gaat deelnemen om erachter te komen wat duurzame inzetbaarheid voor jou betekent en wat het voor jouw werknemers kan betekenen.

Daan
Een aantal dagen geleden sprak ik Daan, 25 jaar oud en hij kwam tijdens dat gesprek voor het eerst in aanraking met de term duurzame inzetbaarheid. Daan gaf aan er eigenlijk nog nooit over nagedacht te hebben en dat het voor hem persoonlijk vooral ging om groei. Ook voor hem bleek dat duurzame inzetbaarheid een relevante term is. Daan is namelijk bezig met verschillende projecten, in opdracht, maar ook voor zichzelf. Er komt een moment aan dat hij zijn aandacht niet meer kan verdelen en zal moeten kiezen. Van welk werk wordt hij gelukkig, wat motiveert hem en waar liggen zijn ambities?

Toverterm
Duurzame inzetbaarheid is geen toverterm. Het is een hulpmiddel bij anticiperen en vooruitkijken in je loopbaan en is je hele leven bruikbaar. Het uitgangspunt van duurzame inzetbaarheid is dat je op de juiste plek zit of dat je hiernaartoe beweegt en iets doet dat je nog tot je 80e vol kan blijven houden. Dit kan natuurlijk langzaam verschuiven, maar ook van het ene op het andere moment veranderen. Dit treedt dus ook op in allerlei vormen en maten, de een wil misschien van copywriter naar marketingmanager en de ander besluit om het roer volledig om te gooien en te stoppen als ICT-directeur om met een foodtruck op markten en evenementen te staan. Het is dus van toepassing op iedereen, of je nou jong of oud bent.

Actueel en essentieel
Rekening houden met duurzame inzetbaarheid kan later in je carrière echt het verschil maken. Er zijn een heleboel mensen die iets doen waar ze niet warm van lopen. Deze mensen knappen af en worden ziek, of nog erger, de verveling druipt ervan af. Ze tellen de dagen af tot hun pensioen, terwijl ze de 40 pas net zijn gepasseerd. Ga dan iets doen dat je leuk vindt! Blijf je periodiek oriënteren en stel jezelf de vraag ‘wil ik dit wel doen?’ Aan het begin van je loopbaan speelt het misschien minder, maar neem nou het voorbeeld van Daan. Een aantal jaar geleden afgestudeerd, deels voor zichzelf bezig en deels in opdracht. Waar, hoe en waarin wil hij groeien? De stap nemen om volledig voor zijn eigen project te gaan of misschien toch doorgroeien bij een van zijn opdrachtgevers? Ook voor hem is het actueel, dan wel vanuit een andere invalshoek.

Masterclass
Het belang van duurzame inzetbaarheid begrijp je nu, maar wil je ook concreet actie ondernemen? Onze serie van vier masterclasses is speciaal ontwikkeld voor directieleden en HR-professionals in het mkb. Benieuwd naar onze Masterclass Duurzame Inzetbaarheid? In de volgende blog ga ik dieper in op het programma en hoe jij jezelf en personeel kunt helpen. Wil je nu meer weten? Kijk dan bij de masterclasses voor meer informatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.