Autonomie en vitaal werken: belangrijk voor Duurzame Inzetbaarheid

Autonomie en vitaal werken

Naast competent en verbonden willen zijn, is autonomie een van de basisbehoeften van de mens, zo beschrijven Ryan en Deci in hun zelfdeterminatietheorie.

Maar wat is autonomie eigenlijk? Wikipedia beschrijft: Grieks αυτονομία (autonomía, autos (zelf) + nomos (wet), autonomos (eigen wetten opleggend)) en beschrijft het vrij zijn van extern bestuur. Als 3-jarige heb ik mijn arm verbrand aan de kachel en toen mijn moeder het verband wilde verschonen zei ik: “Nee, zelf doen!”. Regie over hetgeen ging gebeuren was toen al belangrijk voor mij.

De afgelopen jaren is autonomie binnen organisaties behoorlijk ingeperkt. De crisis legde een grotere druk op prestaties en zorgde ervoor dat organisaties middels extra regelgeving meer efficiency wilden bewerkstelligen. Daar past autonomie niet goed in. Toch zijn er ook organisaties die duidelijk communiceren naar medewerkers wat zij van hen verwachten, die hen autonomie en regelruimte geven om hun taken op hun eigen manier in te vullen.

Autonomie is niet heiligmakend, zeker niet binnen elke organisatie of voor elk mens. In een productieomgeving, waar ik regelmatig vertoef, zie ik dat er weinig mogelijkheid is voor autonomie en de medewerkers hun energie halen uit competent zijn (alle verstoringen binnen het productieproces weten voor te zijn of op te vangen) en verbonden zijn (er is een heel sterk team gevoel, ook al werken de mensen in ploegendienst).

Voor ieder mens zal het zwaartepunt van de drie beschreven behoeften – competent, verbonden, autonomie – anders liggen. Een op harmonie en samenwerking gerichte persoonlijkheid zal meer energie halen uit de verbinding. Uit onderzoek blijkt wel dat medewerkers met meer plezier werken en productiever zijn als zij autonomie ervaren.

In de coach gesprekken ontdekt de medewerker welk onderdeel voor hem of haar belangrijk is en hoe zij dit kunnen uitbreiden of vasthouden.

 

Olga

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.